Κονδυλώματα
Τα κονδυλώματα αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Ωστόσο, με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία αφαίρεσης, μπορείτε να νιώθετε και πάλι ασφαλείς. Η αφαίρεση κονδυλωμάτων είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος και αναίμακτη υπό την προϋπόθεση ότι εκτελείται από έμπειρο δερματολόγο
Τι είναι τα κονδυλώματα;
Η λέξη «κονδυλώματα» είναι κλινικός όρος που αναφέρεται σε διογκώσεις που αναπτύσσονται στο δέρμα ή στους βλεννογόνους, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV. Μέχρι στιγμής είναι γνωστοί παραπάνω από 200 «υπότυποι» του ιού των θηλωμάτων (HPV) από τους οποίους οι 120 προσβάλουν τον άνθρωπο και περίπου οι 40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι.
Ποια είναι τα είδη των κονδυλωμάτων;
Τα κονδυλώματα μπορεί να είναι οξυτενή ή επίπεδα. Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι καλοήθεις αλλοιώσεις που δεν προκαλούν καρκίνο, σε αντίθεση με τα επίπεδα κονδυλώματα που θεωρούνται προκαρκινικές αλλοιώσεις και αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Ανάλογα με την ανατομική του εντοπίζονται, τα κονδυλώματα χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
- Δερματικά Κονδυλώματα
- Πελματικά κονδυλώματα
- Γενετικά Κονδυλώματα
Συμπτώματα
Περισσότεροι από 20 τύποι του ιού HPV είναι γνωστό ότι προκαλούν λοίμωξη των γεννητικών οργάνων και στα δύο φύλα, η οποία εκδηλώνεται ως ασυμπτωματική νόσος (κονδυλώματα) ή ως υποκλινική λοίμωξη με τοπικά συμπτώματα, χωρίς την παρουσία κονδυλωμάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις η λοίμωξη αυτοπεριορίζεται μετά από μέση διάρκεια περίπου 8 μηνών. Ιδιαίτερη σημασία έχει πως οι περισσότερες μολύνσεις με τον HPV είναι ασυμπτωματικές και αυτό ευνοεί τη διασπορά του ιού με τις σεξουαλικές σχέσεις.
Τρόποι μετάδοσης
Η μετάδοση των κονδυλωμάτων γίνεται όταν το δέρμα ενός υγιούς ατόμου που έχει μολυνθεί έρχεται σε επαφή με το δέρμα ενός άλλου ατόμου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο HPV μπορεί να μεταδοθεί με τη δερματική επαφή, ακόμη κι αν το άτομο που έχει μολυνθεί δεν έχει εμφανίσει τις χαρακτηριστικές δερματικές αλλοιώσεις (πιθανόν και με την επαφή με τα χέρια, με εσώρουχα ή άψυχα αντικείμενα).
Αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα πως ο HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα γεννητικών οργάνων, μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή με τις βλεννώδεις μεμβράνες των γεννητικών οργάνων ή με τα σωματικά υγρά, είτε με τη σεξουαλική επαφή.
Εμπιστεύσου τους εξειδικευμένους ιατρούς
Διάγνωση
Η αντιμετώπιση της νόσου, ακόμη και σήμερα, παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της απρόβλεπτης εξέλιξης και της τάσης να υποτροπιάζει με την επέκταση αυτής και σε άλλες περιοχές.
Γυναίκα
Η διάγνωση στηρίζεται στη γυναικολογική εξέταση για τη γυναίκα και στην κλινική εξέταση για τον άνδρα, όταν πρόκειται για εμφανείς βλάβες. Σε διαφορετική περίπτωση η διάγνωση τίθεται με το Τεστ Παπανικολάου καθώς και την τυποποίηση του ιού με HPV DNA Test, το οποίο αποκαλύπτει τον «υπότυπο» του ιού. Σε κάθε περίπτωση βασικός στόχος είναι η βέλτιστη θεραπεία των κονδυλωμάτων.
Μεταξύ των άλλων, μία ακόμη μέθοδος είναι η χρήση διαλύματος οξικού οξέος για τον εντοπισμό μικρών κονδυλωμάτων και προσβεβλημένων περιοχών του δέρματος. Επιπρόσθετα συνιστάται βιοψία εάν υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τη διάγνωση ή εάν ο ασθενής είναι ανοσοκατεσταλμένος. Οι απόψεις διίστανται σχετικά αυτή τη μέθοδο.
Άνδρας
Στους άνδρες που εμφανίζουν κονδυλώματα στη βάλανο θα πρέπει να εφαρμόζεται η κυστεοσκόπηση, όταν συνυπάρχουν συμπτώματα στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα ή στην ουρήθρα. Σε ασθενείς που δεν παρουσιάζουν άλλα συμπτώματα, οι ειδικοί προτείνουν πρώτα να επουλωθούν τυχόν βλάβες της βαλάνου για να αποφευχθεί η πιθανή μεταφορά του ιού HPV στην ουρήθρα. Σε δεύτερο στάδιο, θα αποφασιστεί η θεραπεία των κονδυλωμάτων.
Θεραπεία κονδυλωμάτων
Η θεραπεία των κονδυλωμάτων ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό, το μέγεθος και τη θέση τους.
Ο ιός δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τον οργανισμό. Μολύνει τα κύτταρα και παραμένει για πάντα μέσα τους. Όμως η αφαίρεση κονδυλωμάτων μπορεί να είναι επιτυχής. Οι κύριες μέθοδοι για την θεραπεία κονδυλωμάτων είναι η κρυοθεραπεία (κρυοπηξία), η διαθερμοπηξία (ηλεκτροκαυτηρίαση), το Laser CO2 και η χειρουργική αφαίρεση κονδυλωμάτων.
Laser CO2
Σήμερα, η πλέον σύγχρονη και ενδεδειγμένη θεραπεία κονδυλωμάτων βασίζεται στη χρήση του εξελιγμένου Laser CO2, με το οποίο επιτυγχάνεται αφαίρεση κονδυλωμάτων σε μία μόνο συνεδρία, χωρίς πόνο και χωρίς να παραμένουν ουλές ή σημάδια στο δέρμα. Πρόκειται για μία άμεση και αποτελεσματική θεραπεία, η οποία γλυτώνει αρκετό χρόνο σε σύγκριση με την εφαρμογή διάφορων κρεμών στο σπίτι.
Είναι πολύ σημαντικό ότι η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων με Laser CO2 καθιστά δυνατή την επιλεκτική αφαίρεση κονδυλωμάτων, χωρίς προσβολή των παρακείμενων φυσιολογικών ιστών του δέρματος.
Είναι μία μέθοδος η οποία μειώνει κατά πολύ τον μετεγχειρητικό πόνο και δεν αφήνει ουλές. Αξίζει να σημειωθεί πως τα ποσοστά εκκαθάρισης αγγίζουν το 100%, πολλές φορές με μία μόνο συνεδρία, ενώ από την άλλη πλευρά παρουσιάζει πολύ χαμηλά ποσοστά υποτροπών, καθώς με τη θεραπεία Laser CO2 μειώνεται σημαντικά η επανεμφάνιση κονδυλωμάτων
Αρκετές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Laser CO2 αποτελεί μία αναίμακτη, ανώδυνη και αποτελεσματική θεραπεία για γεννητικά και περιπρωκτικά κονδυλώματα η οποία εφαρμόζεται τοπικά, δεν επηρεάζει αισθητικά το αποτέλεσμα και εξαλείφει τα κονδυλώματα από τη ρίζα τους.
Πληροφορίες θεραπείας
- Μέσος χρόνος θεραπείας: 30 λεπτά
- Προτεινόμενη συχνότητα θεραπείας: Προτείνονται 1 εφαρμογή
- Αριθμός συνεδριών που απαιτούνται: 1 με επανεξέταση
- Τεχνολογία: Laser
- Επίπεδο Πόνου: Χαμηλό
- Διάρκεια αποθεραπείας: Μηδενική, άμεση επιστροφή στις δραστηριότητές σας
- Διάρκεια Αποτελέσματος: Μόνιμο
Το γεγονός είναι πως υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί και ανησυχίες γύρω από το θέμα που μπορεί να επιβαρύνουν ψυχολογικά τους ασθενείς. H ύπαρξη ενός έμπειρου και εξειδικευμένου παρόχου όπως του Met Cosmetic με καταξιωμένο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, σίγουρα θα λύσει όλες τις απορίες και θα προτείνει τη βέλτιστη θεραπεία, διασφαλίζοντας με κάθε μέσο τη γρήγορη αποκατάσταση της βλάβης και την επαναφορά του ατόμου στην προηγούμενη καθημερινότητα.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Οι ιοί HPV χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους υψηλής επικινδυνότητας και τους χαμηλής. Έτσι υπάρχουν αντίστοιχα και ήπιας βαρύτητας επιπλοκές κονδυλωμάτων αλλά και μεγάλης βαρύτητας.
Στα ήπιας βαρύτητας κατατάσσονται οι τραυματισμοί του δέρματος, η αιμοραγία, οι φλεγμονές και κάποιες φορές προβλήματα στην ούρηση.
Αντίστοιχα στα μεγάλης βαρύτητας κατατάσσονται οι προκαρκινικές βλάβες καθώς και τα κακοήθη νεοπλάσματα της περιοχής εκδήλωσης των συμπτωμάτων.
Τα κονδυλώματα εμφανίζονται λίγες εβδομάδες έως 3 μήνες μετά την επαφή, καμία φορά και χρόνια μετά. Είναι επίσης πιθανόν κάποιος να μολυνθεί από τον ιό, αλλά να μην εμφανίσει ποτέ κονδυλώματα. Τα κονδυλώματα συνήθως εμφανίζονται σε περιόδους που το ανοσοποιητικό εξασθενεί και δεν μπορεί να καταστείλει τον ιό.
Οι λοιμώξεις από τον HPV είναι συχνές. Στην παρακάτω λίστα παρατίθενται οι παράγοντες κινδύνου που προκαλούν λοίμωξη :
1. Αριθμός σεξουαλικών συντρόφων. Όσο περισσότεροι είναι οι σεξουαλικοί σύντροφοι, τόσο πιθανότερο είναι να προσβληθεί ένα άτομο από λοίμωξη του ιού HPV. Ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού αυξάνεται ραγδαία όταν έρθουν σε επαφή δύο άτομα τα οποία αλλάζουν συνεχώς συντρόφους ή έχουν επαναλαμβανόμενες ερωτικές επαφές.
2. Ηλικία. Τα κοινά κονδυλώματα εμφανίζονται κυρίως στην παιδική ηλικία, ενώ τα γενετικά εμφανίζονται στην εφηβεία και στην έναρξη της σεξουαλικής ζωής του ατόμου.
3. Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό HPV και την εμφάνιση κονδυλωμάτων. Το ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως αποδυναμώνεται από φαρμακευτικές αγωγές που χρησιμοποιούνται για άλλες παθήσεις.
4. Κατεστραμμένο δέρμα. Οι φλεγμονώδεις περιοχές του δέρματος είναι πιο επιρρεπείς σε ανάπτυξη κοινών κονδυλωμάτων.
5. Ανοσοποιητική κατάσταση: τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα, όπως εκείνα που ζουν με τον ιό HIV, είναι πιο πιθανό να έχουν επίμονες λοιμώξεις από τον HPV και μια ταχύτερη εξέλιξη από προκαρκινικά σε καρκινικά κύτταρα.
6. Το κάπνισμα και η παχυσαρκία
Οι πιο συχνές εντοπίσεις είναι:
Κονδυλώματα αιδοίου
Κονδυλώματα πέους
Κονδυλώματα πρωκτού
Κονδυλώματα ουρήθρας
Κονδυλώματα κλειτορίδας
Κονδυλώματα οσχέου, εφηβαίου
Κονδυλώματα στο στόμα
Κονδυλώματα στη γλώσσα, χείλη
- Δερματικά Κονδυλώματα
- Πελματικά κονδυλώματα
- Γενετικά Κονδυλώματα
Πρόκειται για μία σύγχρονη και καινοτόμο θεραπεία, η οποία στις μέρες μας υπερτερεί σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους θεραπείας. Εμφανίζει τα παρακάτω σημαντικά πλεονεκτήματα:
• Αναίμακτη και ανώδυνη θεραπεία
• Δεν απαιτείται αναισθησία
• Δρα επιλεκτικά και δεν καταστρέφει τους υγιείς ιστούς του δέρματος χωρίς να αφήσει ουλές
• Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται μία μόνο συνεδρία εφαρμογής
• Εξοικονομεί χρόνο σε σχέση με την εφαρμογή διάφορων κρεμών του εμπορίου αλλά και σε σχέση με άλλες θεραπείες
• Αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του
• Παρουσιάζει υψηλά ποσοστά επιτυχούς εφαρμογής και χαμηλά ποσοστά υποτροπών.
• Μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο
• Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και δεν απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για αποθεραπεία/αποκατάσταση
Τα δερματικά κονδυλώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν ταχεία ανάπτυξη, υψηλό ποσοστό υποτροπής και είναι εύκολο να εξέλκονται και να αιμορραγούν, πιθανώς λόγω αλλαγών στα επίπεδα ορμονών στις έγκυες γυναίκες. Το περιβάλλον των γεννητικών οργάνων ευνοεί την αναπαραγωγή των κονδυλωμάτων σε συνδυασμό με την περιορισμένη κλινική φαρμακευτική αγωγή και τη μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία καθώς η εγκυμοσύνη αποτελεί μια κατάσταση ήπιας ανοσοκαταστολής. Ωστόσο, η θεραπεία κονδυλωμάτων θα πρέπει να πραγματοποιείται μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους και με γνώμονα την προφύλαξη του εμβρύου. Δεν απαιτείται αφαίρεση κονδυλωμάτων μικρού μεγέθους.
Το προφυλακτικό δεν παρέχει απόλυτη προστασία ενάντια στον HPV αλλά μειώνει τις πιθανότητες της μετάδοσης του ιού. Ειδικότερα, η χρήση προφυλακτικού δεν προσφέρει επαρκή προστασία από τον ιό διότι το προφυλακτικό δεν καλύπτει όλη την επιφάνεια του πέους, ούτε όλη την περιγεννητική περιοχή, με αποτέλεσμα να μην αποκλείει τη μετάδοση.