Τι είναι;

Το χημικό peeling είναι μια ιατρική πράξη που χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια για την ανάπλαση του δέρματος. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διαδικασία ελεγχόμενης καταστροφής του δέρματος με την εφαρμογή ενός ή περισσότερων χημικών παραγόντων (διάλυμα jessner, τριχλωροξικό οξύ, σαλικυλικό, γλυκολικό, μανδελικό κτλ.) οδηγώντας στην ανανέωση των κερατινοκυττάρων της επιδερμίδας, στην παραγωγή και εναπόθεση κολλαγόνου και ελαστίνης και στην αναδιοργάνωση του συνδετικού ιστού του χορίου.

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι χρειαζόμαστε Χημικό Peeling;

Ανάλογα με το βάθος διείσδυσης του χημικού παράγοντα και το τραύμα που προκαλείται ιστολογικά, διακρίνεται σε ελαφρύ, μεσαίου βάθους και βαθύ χημικό peeling. Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις για τη χρήση του είναι οι λεπτές ή μετρίου βάθους ρυτίδες, η φωτογήρανση, οι ακτινικές υπερκερατώσεις, οι επίπεδες σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, οι διαταραχές μελάχρωσης (μέλασμα, εφηλίδες, φακές), οι επιφανειακές ουλές ακμής, η ακμή και η ροδόχρους νόσος. Ανάλογα με την ένδειξη και τα χαρακτηριστικά του ασθενούς η θεραπεία εξατομικεύεται ενώ η εξοικείωση με τις ιδιότητες κάθε χρησιμοποιούμενου χημικού παράγοντα είναι απαραίτητα για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου επιπλοκών.

Πού μπορεί να εφαρμοστεί;

Το χημικό peeling μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο, στα χέρια και στον λαιμό. Οι μήνες με τη λιγότερο ηλιοφάνεια (φθινόπωρο έως άνοιξη) αποτελούν την ιδανική περίοδο για την εφαρμογή του.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Χρειάζονται περίπου 3-6 χημικά peeling ετησίως ανάλογα με το πρόβλημα και τον επιδιωκόμενο στόχο.

Ποια είναι η διαδικασία προετοιμασίας και ποια αποθεραπείας;

Για το βέλτιστο αποτέλεσμα απαιτείται προετοιμασία του ασθενούς με κρέμες που υποδεικνύονται από τον δερματολόγο του για 15-20 ημέρες πριν την εφαρμογή του peeling, αγωγή που πρέπει να διακόπτεται 3-5 ημέρες πριν τη θεραπεία. Ανάλογα με τον τύπο του peeling, το δέρμα τις επόμενες ημέρες μπορεί να είναι ερυθρό ή να παρουσιάζει έντονη απολέπιση καθώς απομακρύνεται η επιφανειακή στιβάδα του δέρματος αλλά με το πέρας της αποθεραπείας η υφή και το χρώμα του δέρματος θα είναι σαφώς βελτιωμένα. 

Γράφει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Dr Άρια Στραβοδήμου MD, MSc, PhD,
Επιστημονικά Υπεύθυνος του Πολυϊατρείου MET COSMETIC.