Τι είναι;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλει το 2-3% του πληθυσμού παγκοσμίως. Οφείλεται στη δράση περιβαλλοντικών, γενετικών και ανοσολογικών παραγόντων που οδηγούν σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και σε χρόνια φλεγμονή.

Πως εμφανίζεται;

Οι περισσότερες περιπτώσεις ψωρίασης κλινικά εμφανίζονται ως ερυθηματώδεις βλατίδες και πλάκες που καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια ενώ πιο σπάνια μπορεί να εμφανιστεί ως φλύκταινες ή ευμεγέθεις ερυθρές πλάκες χωρίς λέπια, σε περιοχές τριβής και εφίδρωσης.

Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζεται;

Κλασικές περιοχές εντόπισης αποτελούν οι αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής. Ωστόσο, η κατανομή μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τη μορφή της νόσου με προσβολή των πτυχών (μασχάλες, γεννητικά όργανα), των ονύχων, καθώς και των παλαμών πελμάτων.

Η διάγνωση της νόσου είναι συνήθως κλινική και σπάνια μπορεί να χρειαστεί λήψη βιοψίας για επιβεβαίωση ή αποκλεισμό άλλης πάθησης.

Η βλάβες στο δέρμα συχνά συνοδεύονται από βλάβες σε άλλα όργανα, με τις αρθρώσεις να προσβάλλονται στο 30% των ασθενών. Στα πλαίσια μιας γενικευμένης φλεγμονής, άλλες συννοσηρότητες αποτελούν το μεταβολικό σύνδρομο, η καρδιαγγειακή νόσος, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, η λιπώδης διήθηση του ήπατος, η κατάθλιψη κλπ. Για αυτό το λόγο η ψωρίαση πλέον αντιμετωπίζεται ως μία συστηματική νόσος η οποία απαιτεί θεραπεία. 

Θεραπεία

Ανάλογα με τη βαρύτητα και έκταση της ψωρίασης, τον αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών καθώς και την ύπαρξη συννοσηροτήτων, οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τοπικούς παράγοντες όπως τα κορτικοστεροειδή και τα ανάλογα της βιταμίνης D, συστηματικούς παράγοντες όπως τα ρετινοειδή, την κυκλοσπορίνη, τη μεθοτρεξάτη και τους βιολογικούς παράγοντες και φωτοθεραπεία (PUVA ή UVB).

Γράφει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Dr Άρια Στραβοδήμου MD, MSc, PhD,
Επιστημονικά Υπεύθυνος του Πολυϊατρείου MET COSMETIC.

Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για εξατομικευμένη διάγνωση και προτάσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση!